

Industria Cărnii in Romania
Industria de procesare a carnii a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare rapida pe intreg teritoriul national.
Avem o industrie de procesare a carnii foarte moderna, echipata la standarde inalte care sa satisfaca cele mai exigente gusturi, in care exista o permanenta preocupare pentru calitate si siguranta alimentara.
In acest sens, in ultimii ani au fost facute investitii care depasesc 500 milioane euro si implementate sisteme de calitate recunoscute la nivel mondial care implica procedurii de management si de control al calitatii si sigurantei alimentare complexe.
Industria de procesare a carnii din Romania este expresia vie a unui mod de viata si a unor traditii indelungate.
Gama sortimentala cuprinde produse obtinute din carne de porc, vaca, pasare, oaie, vanat, etc. care respecta gusturile romanilor si contribuie la pastrarea specificului national.
Procesatorii propun conumatorilor produse de calitate pornind de la traditionalii mici si mergand pana la specialitati din carne si produse crud- uscate.
De multe ori vorbim de un sistem integrat pornind de la ferma, abator, unitate de procesare si magazine proprii ceea ce conduce la dezvoltarea economica a zonei in care se desfasoara aceste activitati.
Aproape 1,6 milioane de romani depind de veniturile din agricultura si industrie alimentara contributia la PIB fiind de aproximativ 4%.
TENDINȚE PE PLAN MONDIAL
Industria de procesare a carnii la nivel mondial se prezinta ca un sector matur, sustenabil care stie sa faca fata cerintelor din ce in ce mai drastice privind siguranta alimentara si solicitarilor consumatorilor pentru produse de calitate superioara.
La nivel global, industria de procesare a carnii este afectata in mod semnificativ de mai multi factori externi, printre care amintim tendintele economice, schimbarile climatice, demografice, pietele emergente, noile parteneriate comerciale si previziunile privind cresterea populatiei.
Lantul de aprovizionare in prezent este mult mai globalizat, mai complex. Urmare a volumului mare de importuri si exporturi la nivel mondial, produsele procesate depind de lanturile de aprovizionare care reprezinta o mare provocare pentru asigurarea sigurantei alimentare.
Conform datelor furnizate de European Food and Drink Industry, exista trei mari regiuni de productie a alimentelor la nivel mondial, si anume:
Uniunea Europeana care detine 44% din cifra de afaceri, SUA – 20% din cifra de afaceri si China – 19% din cifra de afaceri.
Cu toate ca in prezent cifra de afaceri in Europa este dubla fata de SUA si China se prognozeaza schimbari semnificative in urmatoarele decenii.