Scăderea cotei generale de TVA si reducerea prețurilor

Scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, operată la 1 ianuarie 2016, a adus din nou în atentia opiniei publice chestiunea reducerii preturilor. Unele aprecieri preluate de mass-media sustin că preturile nu ar fi scăzut, ba dimpotrivă. Se vehiculează că în cazul produselor alimentare, preturile au revenit chiar la nivelul celor dinainte de 1 iunie 2015, când am beneficiat de o reducere semnificativă de TVA în sectorul alimentar, de la 24% la 9%.

Pentru o mai bună informare a consumatorilor români, tin să precizez că în sectorul de preparate din carne, toti producătorii din Asociatia Română a Cărnii au operat reduceri semnificative de pret, de multe ori cu un procent mai mare decât ar fi rezultat matematic din scăderea TVA. În aceste conditii, considerăm că este nedrept să punem sub semnul întrebării iniatiativele pozitive pentru consumator dar si pentru finantele publice ale producătorilor de preparate din carne din România. Până la urmă, fiecare cetătean poate verifica singur cât plătea pentru aceleasi preparate din carne înainte de 1 iunie 2015 si cât plăteste acum. Diferenta este reală, semnificativă si se regăseste în buzunarul fiecărui consumator.

Mai mult, începând cu luna ianuarie 2016, preturile au continuat tendinta de scădere, pentru că o serie de cheltuieli care intrau în costurile de productie ale preparatelor din carne si care încă erau taxate cu 24% TVA, au scăzut la rândul lor. Sigur, mă refer la preturile de livrare în retail sau la cele de desfacere prin magazinele proprii. Însă din analizele noastre, cu foarte putine exceptii, marile retele de magazine au operat, la rândul lor, reduceri de preturi corespunzătoare.

Suntem constienti că pentru încă multi români, din păcate, pretul alimentelor este încă mare în comparatie cu veniturile. Tocmai de aceea sustinem că reducerea fiscalitatii, dublată de intensificarea activitătii de control, vor conduce la cresterea prosperitătii românilor în două feluri: prin reduceri de pret la raft si prin venituri bugetare crescute, rezultate din scăderea evaziunii fiscale, venituri ce îi pot ajuta pe cei mai săraci dintre concetătenii nostri.

Asociatia Română a Cărnii îsi manifestă aceeasi deschidere de a furniza, în mod prompt si transparent, informatii si analize atât autoritătilor statului cât si reprezentantilor mass-media.