Istoric
Asociatia Românã a Cãrnii este organizatia profesionalã care reprezintã interesele industriei de prelucrare a cãrnii. ARC s-a format în 1999, prin unirea dintre ROCARNE (1993) si ASIC (1995), având ca membri 52 societãti comerciale care realizeazã peste 60% din productia nationalã de mezeluri.
Misiunea sa este promovarea dezvoltãrii industriei române de prelucrare a cãrnii, prin:
- lobby pentru influentarea pozitivã a deciziilor legislative;
- informarea membrilor asupra tendintelor de pe piata internã, europeanã si mondialã;
- pregãtirea companiilor autohtone pentru intrarea pe piata comunitarã;
- includerea membrilor în programele de asistentã interne si externe;
- transmiterea informatiilor privind noutãtile comerciale, juridice, tehnologice
- CLITRAVI – Federatia Europeanã a Industriei Cãrnii
- OICP – Organizația Interprofesională Carne de Porc
- Federația Romalimenta – grupează majoritatea asociațiilor/patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale.
Board ARC
Radu Timis
Presedinte
A pierdut de două ori tot ce a investit, a treia oară a plecat la drum cu un chioşc, iar azi afacerile sale depăşesc 80 de milioane de euro. Radu Timiş a influenţat decisiv piaţa preparatelor de carne din România. A construit din temelii Cris-Tim, compus din şapte firme, cu activităţi în principal în producţia, distribuţia şi vânzarea preparatelor din carne şi a inventat marca Salam Săsesc.
Eugenia Caragui
Vicepresedinte
Este directorul general al companiei “Ion Mos” SRL, cel mai mare producator si distribuitor de condimente si aditivi pentru industria alimentara. A infiintat firma in 1992, alaturi de sotul sau, Ion Cărăgui, iar astazi este proprietarul celei mai moderne fabrici din centrul si estul Europei, avand companii subsidiare in Republica Moldova, Ucraina, Rusia.
Grigore Horoi
Vicepresedinte
Vice-Preşedinte al companiei Agricola Internaţional S.A. Bacau între 1997 – 2008, din 2009 şi până în prezent domnul Grigore Horoi este Presedintele Grupului de firme AGRICOLA.Este artizanul reorganizarii grupului pe linii de business distincte, vizionarul si coodonatorul echipelor de management care au implementat, odata cu declansarea crizei economice, strategia de crestere si diferentiere in categoria carne de pasare, strategia de dezvoltare si consolidare a categoriei salamurilor crud-uscate, strategia de crestere si diversificare a categoriei produselor ready-meals.Ca urmare a incurajarii inovatiei si adoptarii strategiilor de comunicare integrate, in ultimii 8 ani AGRICOLA a dublat si chiar triplat vanzarile de carne de pui si ale Salamului de Sibiu – lider detasat in segment.Cele mai recunoscute produse AGRICOLA, Puiul Fericit si Salamul de Sibiu au fost premiate pentru gust si calitate de institutii reconuscute la nivel international.
Membri consiliu director
Dana Tănase
Membru Consiliu Director
Doamna Dana Tanase a preluat functia de Director Executiv in septembrie 2016. De profesie medic veterinar, doamna Dana Tanase a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, precum si cursurile postuniversitare in domeniul managmentului veterinar ale aceleiasi institutii. In perioada 1991-2016 si-a desfasurat activitatea in domeniul sigurantei alimentare in cadrul serviciilor veterinare centrale. A urmat diverse cursuri de instruire in domeniul sigurantei alimentare referitoare la carnea rosie, produsele din carne, sacrificare rituala, HACCP, aditivi alimentari, criterii microbiologice aplicabile alimentelor, toxiinfectii alimentare organizate atat de Comisia Europeana cat si de USDA. A participat ca expert national la misiuni de evaluare organizate de Comisia Europeana si din anul 2014 a asigurat asistenta TAIEX pentru partea de nord a Ciprului.
Dana Brindescu Iovanov
Membru Consiliu Director
Absolventă în Finanțe și având un fellowship în Economie la ACCA – Londra, (the Association of Chartered Certified Accountants), o specializare în Meat Science la Iowa State University, și un Program de Management la INSEAD, este un experimentat director general, cu o activitate susținută în industria producătoare de alimente, s-a alăturat Smithfield Prod în august 2005, în calitate de controlor financiar. A preluat treptat mai multe responsabilități în cadrul companiei, fiind promovată în anul 2006, în funcția de director financiar, iar în noiembrie 2012, a fost desemnată Director General al companiei Smithfield Prod, parte a grupului de firme Smithfield Romania. Ca parte a echipei de management a Smithfield România – Divizia Carne, a aprofundat aspectele economice ale unui model de afacere integrat, fiind implicată în toate proiectele dezvoltate ale companiei în ultimii ani, obținând o valoroasă experiență în ceea ce priveşte aspectele operaţionale și financiare ale afacerii .
Vasile Lucuţ
Membru Consiliu Director
Vasile Lucuţ, în vârstă de 56 de ani, este proprietarul celei mai mari companii din judeţul Satu Mare – Unicarm. Antreprenorul a ajuns, la 19 ani de la înfiinţarea companiei, să controleze un business de 150 de milioane de euro pe an, cu aproape 4.000 de angajaţi. Unicarm a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 143 de milioane de euro şi activează pe segmentele de carne, lactate, produse de panificaţie şi patiserie. Lucuţ deţine sub brandul Unicarm o reţea de peste 80 de magazine.
Neculai Apostol
Membru Consiliu Director
Este fondatorul Grupului de Firme Kosarom, incepand cu privatizarea unităţii prin “ Programul Pilot de Privatizare” (MEBO) in 1990, fiind implicat la retehnologizarea societăţii cu cele mai performante utilaje şi echipamente din UE şi SUA. Între anii 1997 – 2001 ca presedinte CA , privatizează şi retehnologizează S.C. Suinprod S.A. Roman, acţiune ce a reprezentat o reuşită totală, atât la nivel naţional cât şi European. Ulterior a achiziţionat o unitate de crestere a păsărilor – astăzi Avi-Top, care printr-un program de retehnologizare cu echipamente şi utilaje moderne, poate rivaliza cu cele mai bune unităţi de creştere a pasărilor din lume. Tot acest cerc a fost încheiat cu Agricola S.A, unitate ce înregistrează rezultate notabile la producţia vegetală.
Ovidiu Dusleag
Membru Consiliu Director
CEO al Diviziei Caroli Foods Group-România, Ovidiu Eugen Dușleag este absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, având specializări în Leadership, Nutriție, Management, Comunicare și HACCP. În perioada 1983-1996, Ovidiu Dușleag a condus Institutul de Cercetări pentru Creșterea Păsărilor.
Voicu Vuscan
Membru Consiliu Director
Este directorul general al Elit Cugir. Compania sa, fondată în 2002, a reușit să devină unul dintre distribuitorii de top în industria cărnii din România în primii cinci ani de la înființare. În prezent, Elit produce 1500 tone de preparate din carne și 1000 tone de carne proaspătă în fiecare lună, în două fabrici și un abator.
Florenta Dobrin
Membru Consiliu Director
D-na Florenta Dobrin s-a alaturat echipei Reinert in anul 2009 in calitate de Asistent Director General, ca suport pentru implementarea strategiei de management si supervizare proiecte operationale. Experienta acumulata in industria alimentara a facilitat preluarea de noi responsabilitatii in cadrul companiei si coordonarea activitatii tuturor departamentelor din cadrul firmei in calitate de Director Executiv. In prezent D-na Dobrin ocupa functia de Director General in cadrul H&E Reinert fiind responsabila pentru asigurarea managementului firmei in vederea atingerii obiectivelor de dezvolare Reinert Romania. D-na Dobrin este absolventa a Facultatii de Chimie Industriala, specializarea Chimie Alimentara din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si a Facultatii de Bioinginerie si Biotehnologie din cadrul aceleiasi universitati, specialitatea “Substante, materiale si sisteme biocompatibile” precum si a numeroase cursuri de formare profesionala in sfera managementului specific industriei alimentare.
Irina Craciunescu
Membru Consiliu Director
IRINA CRACIUNESCU este directorul general si cofondatorul grupului de firme DIANA. A infiintat pe 30 aprilie 1991, alaturi de sotul sau, Dumitru Craciunescu, prima unitate ce avea ca principal obiect de activitate comercializarea produselor alimentare şi nealimentare. Magazinele DIANA sunt, asadar, activitatea de început a companiei, dar si activitatea cu cea mai dinamică dezvoltare regională. Începând cu anul 1997, DIANA a dezvoltat o importantă capacitate tehnologică de productie a cărnii si a preparatelor din carne, iar in anul 2000 DIANA a preluat fosta industrie a Carnii Valcea. După anul 2000, DIANA a derulat mari proiecte de modernizare si de retehnologizare, iar in prezent abatorul si linia de productie functionează la standarde tehnologice internationale.